Foto: Scanpix

Problem när vården inte kan nå jourläkare

0:58 min

"Det är mycket allvarligt" säger Aina Nilsson, ansvarig för landstingets vårdcentraler om att allvarliga händelser uppstår när vården inte får tag i de läkare som har jour.

– Det här är naturligtvis mycket allvarligt, det säger Aina Nilsson som ansvarar för landstingets vårdcentraler.

Sjuksköterskor på exempelvis äldreboenden som inte kan få tag i jourhavande läkare är ett välkänt problem inom landstinget säger Aina Nilsson.

– Vi har haft några avvikelser den sista tiden när man har fått söka efter den här beredskapsjouren, man har inte fått tag i namn. Det har funnits problem.

En av orsakerna till att det är svårt att få tag i den läkare som har jouren är att vårdcentralerna som läkarna är knutna till blivit fler sen det fria vårdvalet infördes.

– Det finns idag 26 vårdcentraler i länet och alla är delaktiga i delar av jourverksamheten. Man har pass beroende på hur stora vårdcentraler man har. Det är väldigt många personer som går in och har beredskapsjour.

Sedan i våras har landstinget i Sörmland uppmärksammat problemet och man arbetar nu för att lösa det.

Tills dess har de som är ansvariga på respektive länsdel fått intruktioner att se till att nuvaranade rutiner verkligen följs.

– Vad vi gör nu är att vi tillsammans med vår beställare sitter och funderar på vad det är som går snett, vad det är vi måste ändra på. Men vi är igång och jobbar med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista