Foto: Hampus Andersson/Sveriges Radio.
Strängnäs

Rasistkupp mot kyrkoparti i Strängnäs stift

1:24 min

Kyrkopartiet Frimodig Kyrka, som är representerat i Strängnäs stiftsfullmäktige och kandiderar i kyrkovalet, har sannolikt blivit utsatt för en kupp.

Kyrkopartiet Frimodig Kyrka figurerar enligt tidskriften Expo i en helsidesannons i högerextrema Nationaldemokraternas tidningen Nationell idag, en annonsering som partiets företrädare inte vill kännas vid.

– Jag har ingen som helst koppling till dem. Jag har väldigt svårt att tänka mig att vi skulle dela värderingar med dem. Det säger Simon Wämmerfors, ordförande för Frimodig Kyrkas i Strängnäs stift.

När Sörmlands-Nytt ringer så är det en nyhet för Simon Wämmerfors att deras parti har en helsidesannons i nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Utan att ha alla fakta på bordet är han mycket skeptisk till att hans parti verkligen skulle ha annonserat där. 

På Expos hemsida tar också en annan ledande företrädare för Frimodig Kyrka avstånd från annonsen.

Simon Wämmerfors betecknar nationaldemokraterna som ett rasistiskt parti fjärran från Frimodigs kyrkas grundvärderingar.

– Vår grupp innehåller präster som har gömt flyktingar i kyrkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista