Eftermiddag

Poetry slam - som en melodifestival med dikter

Dikten "När Elvis dog" av Johan Nordgren
0:40 min

I kväll hålls den första uttagningen i Eskilstuna till SM i poetry slam 2014, och man kan nästan sjunga fram sitt bidrag.

– Det är svårt att dra gränsen mellan dikt, rap och sång men man får inte ha något instrument, säger Irene Karlbom Häll som är konferencier i första uttagningen i Lagersberg.

Vid varje tillfälle utses en finalist och i vår kommer det hållas en final där ett lag från Eskilstuna ska utses, som ska tävla i SM i Umeå som hålls i maj nästa år.

Vid varje uttagning finns också en gästpoet och i kväll är det poetry slam-veteranen Johan Nordgren.

– Jag har sällan en aning om varför texterna blir som de blir. Jag börjar på något och sen kan det sluta som något helt annat, säger han efter att ha läst upp sin dikt "När Elvis dog" i P4 Sörmlands program Eftermiddag.

Trenden med poetry slam har varierat genom åren. I Eskilstuna har man haft uppehåll några år med tävlingarna för att nu starta på nytt.

– Jag har alltid funderat över varför ingen gör ett tv-program utav poetry slam. Det är ju som en liten melodifestival med dikter, säger Irene Karlbom Häll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".