Det är viktigt att hitta tumören så tidigt som möjligt säger Arja Leppänen, från föreningen Aurora. Foto: Elise Leppänen.
Sörmland

Information på hemspråk ska få fler till mammografin

1:55 min

En av fem av de kvinnor i Sörmland som kallas till mammografi kommer inte till undersökningen.

Många av dem är enligt bröstcancerförenringen Aurora kvinnor med invandrarbakgrund.

Nu har föreningen sökt och fått bidrag för att ge ut informationsbroschyrer på flera språk.

– Vi har märkt det i vår lokalförening också, att vi inte når ut till de här kvinnorna, berättar Arja Leppänen som är en av dem på Aurora som arbetar med projektet.

Det här stöds också av undersökningar som gjorts på uppdrag av cancerfonden som visar att i områden där många är låginkomsttagare, saknar jobb eller är födda utomlands kommer betydligt färre  kvinnorna till mammografiundersökningar än i områden där fler har jobb och högre inkomst.

Skillnaderna kan vara stora, i vissa områden kommer färre än hälften av de kvinnor som bjuds in, i andra välbeställda områden kommer nästan alla. Och konsekvensen att utebli kan bli en försenad diagnos och sämre chans att överleva.

– Ifall en liten tumör hittas som är mindre än tio millimeter, så överlever 95 procent av de kvinnorna. Så det är väldigt viktigt att hitta dem så tidigt som möjligt, berättar Arja Leppänen.

Aurora har nu fått 65 000 kronor från landstinget för att ta fram informationsbroschyrer på åtta språk, bland annat på arabiska, somaliska, persiska, kurdiska och spanska om mammografi och självundersökningar. Och redan under hösten ska Aurora försöka nå flera kvinnor med sin livsviktiga information.

– Först och främst ska vi kontakta invandrarföreningarna och försöka arrangera informationskvällar och träffa dem personligen. Sedan ska vi lägga ut informationsbroschyrer på brösteneheten, mammografin, överallt där vi kan nå dem hel enkelt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista