Sörmland

Svårare för flyktingar att få arbetstillstånd

1:55 min

Flyktingar som etablerat sig och har arbete har fram tills nu kunnat få uppehålls- och arbetstillstånd trots tidigare återreseförbud. För en månad sedan stoppade Migrationsverket den möjligheten.

Sahel Khan, som bor i Nyköping, som flytt från förföljelser i Afghanistan, är en av de som precis fått avslag enligt den nya praxisen.

Sahel Khan ansökte i januari om uppehålls- och arbetstillstånd, sedan han fått avslag på sin asylansökan. Han hade då arbetat på ett företag här i mer än sex månader och hans arbetsgivare garanterade fortsatt anställning.

Kort sagt så uppfyllde han, enligt advokat Peter Lindahl, alla krav som då fanns för att få uppehålls- och arbetstillstånd.

Men efter praxisändringen i början av augusti så tar Migrationsverket ingen hänsyn till det.

Sahel Khan fick återreseförbud eftersom han inte inom fyra veckor återvände till Afghanistan dit han utvisades förra sommaren. Istället tog han sig till ett annat EU-land eftersom han av rädsla för sitt liv inte kunde återvända till sitt gamla hemland.

Enligt Peter Lindahl är det flyktingar med det största skyddsbehovet som drabbas hårdast av Migrationsverkets skärpta praxis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista