Hampus Andersson/Sveriges Radio.
Sörmland

Lågt valdeltagande nästan lika gammalt som kyrkovalet

1:11 min

Strängnäs stift förväntar sig ett lågt valdeltagande i kyrkovalet även i år, antalet som röstar har sjunkit tre år i rad.

– All time high var 1934, då 23,9 procent deltog i kyrkovalet. Sedan 1970 har det legat ungefär som idag, då var det 11,9 procent vilket är nära siffornai senaste kyrkovalet 2009. Det säger Jonas Lindberg som forskar om religion och politik i de nordiska länderna vid Uppsala universitet

I Sörmland finns det idag cirka 178 000 röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan. Förra gången det var kyrkoval, det vill säga 2009 gick 11,5 procent av dem och röstade. Det är väldigt lågt men historiskt sätt så har alltså engagemanget i kyrkovalet aldrig varit särskilt högt i Sverige.

Jonas Lindberg menar att en trolig orsak till att Svenska kyrkans medlemmar inte går och röstar i samma utsträckning som om det vore ett riksdag, kommun eller landsting sig kan vara det att de helt enkelt bryr sig om detaljerna i kyrkopolitiken

– Så länge man får ett bra dop eller en värdig begravning eller vad det nu kan vara så tycker man inte att man behöver lägga sig så mycket i detaljerna av hur kyrkan sköts, säger Jonas Lindberg.

Men det finns undantag, Jan-Åke Olsson i Eskilstuna tycker att det är viktigt att veta vilka som kommer in Kyrkofullmäktige

– Det är ju de som bestämmer där, man måste ju veta vad det är för ena!

Fakta

Det var i början av trettiotalet som man började använda sig av samma system som i kommunfullmäktige för att styra i den då statliga svenska kyrkans ledning. Innan dess hade man haft så kallad kyrkstämma dit egentligen vem som helst kunde komma för att göra sin röst hörd. Jonas Lindberg menar att svenska kyrkan helt enkelt såg kommunalpolitiken som en bra förebild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista