1 av 5
Mats Modin ( i svart), utbildare på Hexagon i Eskilstuna instruerar en av eleverna på utbildningen till mättekniker. Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio P4 Sörmland
2 av 5
Hur olika mättverktyg hanteras och kalibreras är en del i utbildningen. Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio P4 Sörmland
3 av 5
Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio P4 Sörmland
4 av 5
Mats Modin, utbildare på Hexagon i Eskilstuna. Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio P4 Sörmland
5 av 5
Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio P4 Sörmland
Eskilstuna

Unik yrkesutbildning i mätteknik spås garantera jobb

I Eskilstuna har 20 personer börjat en ny yrkeshögskoleutbildning till mättekniker. Behovet är stort i industriföretag som Hexagon i Eskilstuna där delar av utbildningen genomförs.

Karin Edström var i färd med att mäta skillnader på olika mätpunkter på en kolv när P4 Sörmland besökte utbildningen. En mikrometer är ett av många mätintstrument som klassen får lära sig att hantera.

– Då ser man att den inte är helt jämn i formen trots att det ser ut så. Det skiljer 2 hundradels millimeter. Sådana skillnader kan vara förstörande fel. Ibland räcker det med några tusendels millimeter. Det kan orsaka olyckor ifall det blir för stora fel i fordons- eller flygindustrin.

Industriprodukter blir alltmer komplexa och behovet av exakt mätning ökar, det berättar Mats Modin på Hexagon som håller i dagens undervisning.

Yrkesutbildningen i Eskilstuna hade fler än dubbelt så många sökande som antagna och de som går här har både höga förväntningar och förhoppningar om att den ska leda till jobb.

– Det är jättesvårt att få tag i färdigutbildade mättekniker utan många företag utbildar dem själva, men då får de inte samma bredd som från den här utbildningen.

Varför har det inte funnits förut?

– Det kan jag inte svara på. Det har varit en utbildning som har varit eftersökt under lång tid.

Vad tror du om deras utsikter när de kommer ut sedan om ett år?

– Mycket goda, troligtvis kommer merparten att få jobb.

Karin Edström har under hela sin uppväxt följt med sin mamma, som jobbade i industrin, bland truckar och mätrum. Men på gymnasiet utbildade hon sig till djurskötare och det har hon också arbetat som. Men hon är inte ensam på mätteknik-utbildningen om att komma från en helt annan sektor, det som lockar mest är chansen att få en tillsvidareanställning.

– Nu vill jag ha ett fast arbete och inte stå som montör inom ett bemanningsföretag. Därför vill jag utbilda mig så att jag kan få det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista