Läkare: Låt mammografin vara gratis

"Det är bara tjafsigt med den där avgiften"
1:13 min

Utlandsfödda kvinnor är kraftigt underrepresenterade då det gäller vilka som kommer till mammografiundersökningar. Nu vill cancerläkare ha gratis mammografi.

Undersökningar på uppdrag av cancerfonden visar att i områden med många låginkomsttagare, arbetslösa och utlandsfödda kommer betydligt färre kvinnorna till mammografiundersökningar än i områden där fler har jobb och högre inkomst.

Och skillnaderna kan vara stora, i vissa områden kommer färre än hälften av de kvinnor som bjuds in, i andra välbeställda områden kommer nästan alla. Konsekvensen för den enskilde kan bli en försenad diagnos och sämre chans att överleva.

Elisabeth Lidbrink som är överläkare på bröstcancermottagningen på Karolinska universitetssjukhuset och ledamot i cancerfondens styrelse tycker att det är bra att den sörmländska bröstcancerföreningen Aurora trycker upp information på olika språk. Men Lidbrink vill också se att mammografiundersökningar blir gratis för alla kvinnor.

– Det är bara tjafsigt med de där pengarna det är bättre att beskosta det via skatten, säger Lidbrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".