Buster är nu tillbaka i Nyköping efter sina sommaräventyr längs ostkusten. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Nyköping

Nyköping ser över rutiner efter att kommunbåt havererade

2:17 min

Nyköpings kommuns arbetsbåt Buster, som används för att bryta rännor i skärgården vintertid, var i somras ute på långsegling. När båten skulle repareras gick uppdraget inte till närmsta varv utan till ett varv i Oskarshamn. Vid hemfärden inträffade ett haveri och fartyget fick anlita bärgare.

Det var mitt i semestertider som Buster fick stopp längs den hårt trafikerade sjö E4:an under hemfärden från Oskarshamn.

Vädret var som tur var lugnt och trots närheten till grynnorna så var det ingen katastrof att bärgaren inte kunde komma förrän sen kväll, för att bogsera Buster till Gryts varv, där personal från Oskarshamns varv sen servade fartyget på nytt.

Men om vinden kantrat och tilltagit hade situationen lätt kunnat bli ansträngd, eftersom fartyget inte kunde flytta sig för egen maskin.

De planerade reparationerna var budgeterade till 250 000 kronor strax under gränsen för att en konkurrensupphandling, enligt lagen om offentlig upphandling, skulle behöva göras. Det var därmed inget lagbrott att kommunen vände sig direkt till varvet i Oskarshamn.

Men i kommunens upphandlinspolicy poängteras att anbud ska tas in från minst tre leverantörer vid en direkupphandling, för att säkerställa lägsta pris, något som inte gjordes i det här fallet, trots att det finns möjliga varv betydligt närmare.

– Normalt sett brukar vi tillfråga två till tre stycken olika aktörer, men i det här fallet gjordes inte det. Det är nåt vi får se över och göra till nästa gång, säger Magnus Pirholt som är gatuchef i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista