Foto: Urban Hedqvist /Sverige Radio
Nyköping

Mindre ort ekonomisk för kommunen

1:40 min

Ett mindre samhälle utanför centralorten kan ofta vara en ekonomisk vinstaffär för kommunen. Det visar en förstudie där man har använt Stavsjö i Nyköpings kommun som utgångspunkt.

Den EU-finansierade förstudien är en del i Kiladalens Intresseförenings arbete med att hålla landsbygden levande.  

– Jag var förvånad över at lönsamheten för kommunen var så hög som den var, säger Gunnar Casserstedt, som bor i Stavsjö sedan åtta år tillbaka.

Han var tidigare finansdirektör på ett riskkapitalbolag i Stockholm. Han baserar sin förstudie främst på befintliga faktauppgifter från kommunens statistikenhet.

De två viktigaste faktorerna som ledde fram till hans slutsats är att den genomsnittliga disponibla inkomsten hos Stavsjöborna är hela 33 procent högre än i kommunen som helhet. Även Kiladalsorterna, Ålberga och Berghammar har relativt högre inkomster. 

Den andra slutsatsen är att invånarna i mindre orter generellt kostar mindre vad gäller vård- och omsorg.

Sammantaget kan detta vara en ögonöppnare för även kommunens ansvariga.

– Man har nog inte gjort den här analysen tidigare. Det var första gången en ”a-ha-upplevelse” för flera personer i kommunen som jag pratat med.

Samtidigt som det är positivt ur skattesynpunkt med de höga inkomsterna så innebär det här för Nyköpings kommun också en riskfaktor.

Om inte samhällsservicen i Stavsjö förbättras och man kan få ett tillskott av yngre riskerar många att flytta ut från kommunen. Det visar den enkätundersökning som ingår i förstudien och som besvarats av hela 67procent av fastighetsägarna på orten.

– Man skulle vilja se att äldre människor, när de känner att de inte kan sköta trädgården och inte gå i trappor längre, och har någonstans att flytta till, ett kvalitetsboende på orten, då öppnar man ju upp för yngre familjer att flytta in i de bostadsbestånd som finns här i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista