Valdeltagandet tills tiftsfullmäktige ökade marginellt. Foto: Mikael Strang/Sveriges Radio.
Sörmland

Fyra partier framåt i kyrkovalet

4:57 min

Vid kyrkovalet igår gick Sverigedemokraterna och partiet Partipolitiskt obundna, Posk, Vänstern och Öppen kyrka framåt i stiftsfullmäktige i Strängnäs stift.

– De som verkligen gått fram är Sverigedemokraterna och det ser jag som bekymmersamt. De pratar om att de vill tydliggöra den kristna tron. Jag ser inte att man tydliggör den kristna tron genom att i sitt budskap utesluta människor ut gemenskaper. Jesus inneslöt människor som inte var så populära i sitt budskap. Men Sverigedemokraterna väljer att ställa dem utanför den kristna gemenskapen, säger Christer Kax Sundberg, ordförande för nätverket Fria Liberaler i Svenska Kyrkan.

Sverigedemokraterna fick ett mandat ytterligare i Stiftsfullmäktige jämfört med valet 2009 och gick från två till tre mandat, Vänstern fick också ett ytterligare och har nu två.

Partipolitiskt obundna fick två till och har nu elva och Öppen kyrka fick ett mandat till och har två.

Kristdemokraterna tappade ett och har tre. Borgligt alternativ gick från nio till åtta och Centern tappade ett och har sju. Fria liberaler tappade två och har nu ett mandat.

Socialdemokraterna behåller sina 20 mandat även om de tappade väljare och är fortfarande det största partiet med 31,99 procent av rösterna. Partipolitiskt obundna, Posk, är det näs största med drygt 17,75 procent av rösterna,

De andra partierna i valet behåller sina mandat.

Valdeltagandet var ungefär lika stort som vid förra kyrkovalet 2009, men ökade något från 11,5 till 11,6 procent. Resultatet till stiftsfullmäktige i Strängnäs stift bygger på 151 av 152 valdistrikt

Valdeltagandet i Sverige som helhet var 12,7 procent vilket är en ökning med 0,8 procent. Det var nästan 20 000 fler personer som röstade jämfört med valet 2009, enligt Svenska kyrkan. 

I landet i stort gick Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna framåt i årets kyrkoval. Det visar det första preliminära resultatet, men det slutliga resultatet dröjer, rapporterar ekot.

Sverigedemokraterna har från knappt tre till sex procent. Det innebär att partiets mandat blir mer än dubbelt så många som förra gången, sju mandat till 15.

Borgerligt alternativ och Kristdemokraterna backade i årets val enligt den första prognosen.

Valdeltagandet ökade något jämfört med förra valet. 12,6 procent av de röstberättigade röstade nu, jämfört med 11,9 procent 2009.

Kyrkovalet gäller val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet (Svenska kyrkans högsta beslutande organ).

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista