Sörmland

Sjukskrivningarna i Sörmland ökar

"Det saknas psykologer"
1:30 min

Sörmland tillhör de tre län där sjukskrivningarna har ökat mest. Ökningen mellan april 2011 och april i år var 12 procent för kvinnor och knappt 12 procent för männen.

Sjukskrivningarna ökar, men inte överallt och skillnaderna mellan olika län är stora. Det visar statistik från Försäkringskassan, skriver Dagens Nyheter.

– Det är oroande, sjukperioder bland arbetslösa ökar ju bland annat, men även bland de som jobbar, säger Monica Johansson (S) primärvårdens ordförande i landstinget.

Vad gör ni i landstinget?

– Vi har både psykologer och beteendevetare i landstinget inom primärvården. Vi har också psykoterapeuter och man behöver ingen remiss för att träffa en psykoterapeut. Men det saknas psykologer i hela landet.

Vad kan ni göra åt det?

– Vi jobbar hårt med rekrytering inom primärvården för att man ska kunna sköta det inom öppenvården istället för inom slutenvården på sjukhusen, säger Monica Johansson.

I Värmland och Halland ökade sjukskrivningarna mest mellan april 2011 och april i år.

Den största ökningen består av psykiska diagnoser, enligt Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".