Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Flen

Flen satsar på en bättre skola

1:28 min

Flens kommun presenterade idag en rad åtgärder för hur elever på sikt ska klara sig bättre i skolan.

Närmare 22 miljoner kronor kommer Flens kommun att satsa de kommande fem åren för att höja kvalitén i skolorna. Detta för att på sikt förbättra elevernas resultat i som i flera år haft svårt att klara godkända resultat, detta enligt ett förslag som presenterades idag.

– Det är oerhört allvarligt. Varje elev som inte kommer ut i skolan och inte har så bra på fötterna som möjligt är allvarligt. Det är därför vi har gjort en så stor satsning på det här. Det är helt oacceptabelt. Vi måste bli bra för våra elever, säger Lars Rådh kommunchef.

Flens kommun har under flera år legat bland de 10 kommuner i landet som har haft sämst skolresultat bland elever upp till och med årskurs nio.

Men nu ska det bli ändring på det. Kommunen kommer därför att satsa 21,7 miljoner kronor dom närmaste åren på att förbättra skolan på alla plan i det så kallade Elevlyftet.

– Det handlar om att förbättra läromedel, it-material, kompetensutveckling för lärare, trygghet i klassrummet och bättre samverkan med mångkulturella skolan för flerspråkiga elever, säger Kristina Lohman  projektledare.

Att skolresultaten bland många skolelever varit dåliga under flera år har varit allmän känt, men från politikerhåll har man inte riktigt vågat att påpeka problemet.

– Tyvärr har vi inte varit så modiga som vi borde vara. Det krävs en hel del beslut som vi tidigare inte kunnat enas om i fullmäktige, men nu har vi det. Det känns jättebra, säger Kristina Jävergren socialdemokrat och ordförande för barn och utbildningsnämnden.

För att komma till rätta med det ska en rad beslut tas framöver om hur många skolor och förskolor som kommunen ska ha och hur de ska utformas för att höja kvaliteten.

Om skolor kommer att slås samman eller läggas ned framgår inte av kommunens information hittills.

De långsiktiga åtgärderna innebär satsningar på att förbättra ledarskapet, miljön för eleverna och på läromedel.

En översyn ska göras av skol- och ledningsstrukturen där fokus och resurser ska satsas på undervisning.

De investeringar på kommande ombyggnationer av förskolor och skolor som den nu pågående Strukturöversynen innebär, finns inte med i budgetförslaget.

Kommunen ska ha ett möte föräldrar i morgon kväll och ska ha fortsatta möten med föräldrar i samband med kommunens förändringsarbete.

De investeringar på kommande ombyggnationer av förskolor och skolor som den nu pågående strukturöversynen innebär, finns inte med i budgetförslaget.

Den 31:a oktober kommer beslut att tas i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista