Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio.
Sörmland

Katrineholmare minst nöjda med storleken

Katrineholmare och Eskilstunabor är minst nöjda med storleken på barngrupperna i förskolan om man jämfört kommunerna i länet.

I båda kommunerna svarade ungefär 20 procent av föräldrarna att storleken på barngrupperna i mycket låg utsträckning uppfyller deras behov och önskemål. Katrineholm hade förra året 21 barn per avdelning - flest i länet. Vingåker hade minst andel, 15.

Det visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

Andelen föräldrar Flen, som svarat att de i mycket hög utsträckning är nöjda, är 32 procent och det är den högsta siffran bland kommunerna i länet.

Vingåkersborna, Katrineholmarna och Oxelösundsborna är minst nöjda med storleken på gruppstorleken på fritids.

Andelen Vingåkersföräldrar som svarade att gruppstorleken på fritidshemmen i mycket låg utsträckning uppfyller deras behov och önskemål var 26 procent. Motsvarande siffra i Katrineholm var 21 och i Oxelösund var den 19. Bara sju procent svarade på samma sätt i Nyköping.

Knappt en tredjedel av föräldrarna i sex av de nio kommuner svarade också att de i ganska hög utsträckning är nöjda. Det gäller Gnesta, Nyköping, Flen, Eskilstuna, Strängnäs och Trosa.

När det gäller storleken på grupperna på fritids hade Eskilstuna 2012 de största grupperna, 59 elever per avdelning i genomsnitt. Oxelösund hade de minsta grupperna på 17 barn per avdelning. I Katrineholm var antalet barn 46.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".