De allt längre köerna är något Eskiltunaborna får vänja sig vid, tror kommunalrådet Magnus Johansson (MP). Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio
Eskilstuna

Växande bilköer i centrala Eskilstuna

"Det är väldigt mycket avgaser"
1:19 min

Trots Eskilstuna kommuns vision om miljövänligt resande och fina placering i tidningen Miljöaktuellts ranking över miljömedvetna kommuner, ringlar långa bilköer genom stans centrala delar.

Det här är en allt vanligare syn enligt flera kommuninvånare.

– Det blir ju väldigt mycket avgaser mitt inne i stan, kan jag tycka. Och köer och irritation, säger Ann-Katrin Jäderlund som bor i Eskilstuna.

Invånarantalet i Eskilstuna har ökat med 10 000 personer de senaste nio åren, enligt stadbyggnadsförvaltningen och det är fler bilar på vägarna. Det här märks av i trafiken genom centrum under morgonens och eftermiddagens rusningstrafik.

Mats Hällnäs, chef för trafikavdelningen på stadbyggnadsförvaltningen, säger att en lösning på problemet är att färre tar bilen och att fler åker kollektivt eller cyklar.

En annan kan vara att bygga en väg väster om centrum, under järnvägsområdet i Gredby.

– Det vi har tittat på är i en översiktsplan är att något som kallas Västra länken som skulle leda huvudbilvägnätet runt centrum på ett annat sätt. Men det är en stor investering som vi inte ser möjlighet att göra just nu.

Magnus Johansson, miljöpartist och ordförande i stadbyggnadsnämnden, menar att bilköerna är något Eskilstunaborna helt enkelt måste vänja sig med. Och han tror att varken cykelsatsningar eller förbifarter kommer få bort dem

– Ja, Eskilstuna växer ju och det är fler mäniskor som vill ha mer utrymme så under vissa tider på dygnet kommer det vara viss köbildning. Sen gäller det ju att hålla det på en nivå så att det funkar ändå.

Tycker du att det är på fungerande nivå i dagsläget?

– Det är ju ingen trafikinfarkt men det kan vara bekymmersamt på vissa ställen vid vissa tidpunkter, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".