Karin Löwenborg och Anders Lindström hoppas att boken kommer att användas flitigt. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
eskilstuna

Vuxna med utvecklingsstörning ska få mer än bara vård

4:31 min

Esklistuna kommun har i samarbete med Mälardalens högskola framställt en bok som för första gången ger ett gemensamt arbetssätt för all personal på gruppboenden och boendestöd för vuxna med grav till måttlig utvecklingsstörning.

"Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt i omsorg om vuxna personer med måttlig till grav utvecklingsstörning" heter boken som nu ska delas ut till alla berörda verksamheter inom vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Metoden går ut på att ändra ett mycket gammalt synsätt, att inte bara ge vård till personer med utvecklingsstörning utan även hitta aktiviteter som passar den enskilda personen.

- Det är ett jätteviktigt ställningstagande från vuxenförvaltningen att ge ut den här boken, för det är ju verkligen att ge personalen det uppdraget på riktigt, att ni ska skapa förutsättningar för en meningsfull vardag, inte bara vårda och ta om hand, säger Karin Löwenborg, en av författarna.

I boken beskrivs bland annat ett sätt för hur man kan ta redan på vad en person har för intressen och färdigheter. Till exempel kan enkla sysslor som att blanda saft eller plocka ur diskmaskinen bidra till att få en person att känna sig bra, så länge uppgifterna anpassas efter varje persons förmåga.

- Vår erfarenhet är att det sker väldigt fort att personen blir självständig, genom att vi ändrar vårt sätt att erbjuda en aktivitet. Många gånger så ser vi att personerna ofta fått träna på saker som de inte kan, vilket påverkar självkänslan och tron om vad man klarar av. Det här handlar om att kompensera svårigheterna, så att personen kan lyckas, säger Anders Lindström, som också skrivit boken.

Boken har skrivits i samarbete med Christine Gustafsson, forskningsledare för Akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista