Fetaost var en av de vanligaste varorna som det fuskades med. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Katrineholm

Fusk på restauranger i Katrineholm

0:59 min

Det fuskas med maten på många restauranger i Katrineholm. Det visar en undersökning som miljöinspektörer i Katrineholm har gjort.

Drygt 40 matställen kontrollerades i våras oanmält och 17 procent av produkterna som kontrollerades var felaktiga - det var inte det som det stod att det skulle vara på menyn.

– Det är ungefär vad vi väntade oss. Men när vi gör en uppföljningen på det här projektet så hoppas vi att det är bättre, det säger Tone Jansson, miljöinspektör i Katrineholm.

20 procent av matvarorna gick inte ens att kontrollera, eftersom originalförpackning saknades.

Vanligaste felet var att fetaost istället var salladsost och det säger Tone Jansson kan få allvarliga konsekvenser.

– Problemet är att salladsost innehåller komjölk och fetaost innehåller get- eller fårmjölk. Och i komjölk finns det ju laktos så om man byter ut det mot salladsost så kan allergiker reagera negativt på det så att det är ju allvarligt.

Vad kan det var mer för saker som man bytt ut?

– Parmaskinka, som man byter ut mot annan lufttorkad skinka. Parmaskinka är en särskilt skyddad produkt. Restaurangerna kan ha trott att de köpt in rätt produkt, men det är alltid restaurangernas ansvar.

I höst ska kommunen att göra en ny inspektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista