Det var den lilla honan, som lyckades ta sig ut från det inre hägnet och ut till mushjortarna, enligt Irja Bäckström, vd på Parken zoo. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Trädleopard rymde från inhägnad på Parken zoo

2:30 min

En av de tre trädleoparderna på Parken zoo lyckades ta sig ut från den inre inhägnaden i går morse och attackerade de tre mushjortar som fanns där, så att de dog.

– På något sätt har hon lyckats att ta sig ut, säger Irja Bäckström, vd på Parken Zoo.

Eftersom trädleoparden inte tog sig utanför paviljonghuset, så fanns det enligt Parken zoo, inte risk för att den skulle attackera någon människa.

Trädleoparden fångades in och Parken zoo ska under dagen utreda hur den lyckades rymma, säger Irja Bäckström, vd på Parken zoo.

Det var enligt vd:n inga problem att fånga leoparden.

– Vi sövde ner henne med en pil och lade tillbaka henne i inhägnaden. Vi hade veterinär på plats och allt gick bra.

Så länge utredningen pågår kommer Asienpaviljongen hållas stängd. Parken Zoo har stängt i veckorna för säsongen, men öppet på helgerna.

– Nu gör vi allt vad vi kan för att undersöka vad som hände, säger Bäckström.

Det finns inga dokumenterade brister på Asienpaviljongen i Parken Zoo,  säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården som ledde den utredning som Svenska djurparksföreningen och den europeiska djurparksorganisationen EAZA gjorde i november förra året, med anledning av uppgifterna om brister i djurhållningen.

– Det är en fantastisk anläggning, säger Mats Höggren.

Däremot har tidigare djurparksskötare på Parken Zoo varit kritiska till att mushjorten hållits i ett hägn alldeles intill trädleoparden, något de menar varit stressande för de små bytesdjuren. Hägnet är i form av en smal vallgrav som ramar in trädleopardens hägn. Förre vd:n Torbjörn Bergwall lovade också att mushjorten skulle få ett nytt utehägn till våren 2013 eftersom det var olagligt att hålla mushjorten inomhus året runt.


Videofoto: Per Thyrén (Videon är inspelad vid tidfigare tillfälle)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista