Irja Bäckström, vd på Parken Zoo. Foto: Jenny Cattani/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Skärpt säkerhet efter ny rymning från Parken zoo

Irja Bäckström: Vi kommer kraftsamla
3:39 min

Parken Zoo i Eskilstuna har skärpt säkerheten med nattvakter efter att man igår upptäckte att fyra alligatorungar saknades. Tre av ungarna har återfunnits, men den fjärde saknas fortfarande.

– När vi jobbade med trädleoparden igår så upptäckte vi att alligatorerna var borta och när vi letade efter dem och hittade tre av fyra och upptäckte soft-airgun-kulor, då tyckte vi att det var alldeles för många händelser på rad att vi misstänker sabotage. Vi har också förstärkt säkerheten nattetid med väktare.

Misstänker Ni någon särskild?

– Vi har inga yttre inbrott. Vi har inte kunnat se det. Vi låter nu utredningen fortsätta och hoppas få ett bra svar.

Parken Zoo tog under tisdagen hjälp av spårhund för att söka rätt på de försvunna alligatorerna men när mörkret föll avbröts sökandet.

– Vi kommer att fortsätta leta i morgon, sa Parken Zoos vd Irja Bäckström på tisdagen.

Alligatorungen ska inte utgöra någon fara för allmänheten och finns troligen kvar inom Parken Zoos område.  

– Den är ganska liten och skygg. Det normala beteendet för de här djuren är att de gräver ner sig i sanden, säger Irja Bäckström.

Under tisdagseftermiddagen hittades även softairgun-kulor vid aphuset. Det finns misstankar om att någon skjutit mot aporna men såvitt man vet har ingen apa blivit träffad.

Under måndagen tog sig en trädleopard ut från sin inhägnad i parken och tre mushjortar miste livet. Parken Zoo misstänker att händelserna hänger ihop och har därför gjort en polisanmälan.

– Vi tycker att de här händelserna har inträffat lite väl tätt och vill därför låta polisen bedöma situationen, säger Irja Bäckström.

Tror ni att någon har släppt ut djuren?

– Det finns skäl att misstänka det, säger Irja Bäckström.

Parken Zoo arbetade på tisdagen med att röja växter i asienpaviljongen där leoparden lyckades ta sig in till mushjortarna och döda tre, men Parken Zoo tror inte att någon varit inne där och klippt upp stängslet.

– Vi tror inte efter att ha undersökt hängnet att någon varit inne där utan en del av gallret har blivit nedtryckt av mängder av växtlighet och den här katten är så liten så hon har lyckats ta sig ut själv, det är vad vi kan se, sa Irja Bäckström på onsdagsmorgonen.

Det finns inga spår efter att någon förstört något, exempelvis klippt upp stängsel till Asienpaviljongen, men däremot har Parken zoo upptäckt yttre påverkan på alligatorhängnet.

Irja Bäckström säger att hon inte har några misstankar om orsaken till det misstänkta sabotaget.

– Det kan vara allt från pojkstreck till väl medvetna val.

Parken Zoo arbetar vidare med säkerhetsarbetet internt och man sätter in extra åtgärder för djurens säkerhet och Bäckström hänvisar i övrigt till polisutredningen.

– Vi har tagit kontakt med kollegor i kommunen och koncernbolaget och vi kommer kraftsamla kring säkerhetsarbetet.

Parken zoo har inpasseringssystem i entrén så att man kan se vem som går in och ut, men också två kilometer staket och området är 32 000 kvadratmeter stort.

– Det finns ju många ställen att försöka ta sig in på. Vi har inte än gått igenom alla delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".