1 av 3
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 3
Kjell Stål i gul tröja och en annan man på lågtröskelboendet Hemlaås. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
3 av 3
Marie Svensson, ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna. Foto: Ingela Martinssson/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Kvinnor med alkoholproblem kan få nytt boende i Eskilstuna

1:39 min

Boendet Hemlaås, för män med alkoholproblem i Eskilstuna, fungerar så pass bra att kommunen funderar på att öppna ett liknande boende för kvinnor.

Lågtröskelboendet för män med alkoholproblem, Hemlaås i Hällbybrunn i Eskilstuna, får ytterligare fyra platser för boende vid årsskiftet.

Enligt kommunen fungerar den typen av boende så pass bra att de nu även funderar på att öppna ett liknande för kvinnor med alkoholproblem.

– Likväl som det finns män som har behov av den här typen finns det kvinnor som missbrukat alkohol under väldigt många år och som inte har någon trygg och fast tillvaro i livet, säger Mari Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden.

På det Hemlaås, som öppnade för män för tre år sedan, finns idag 13 platser, vid nyår blir det 17. Där har var och en sin egen lägenhet, men de har också stora gemensamma rum, för att till exempel umgås, snickra och laga mat.

De får komma och gå som det vill, men de har personal till stöd, när de behöver. På dagtid, kvällar och helger finns personal på plats och på nätterna till och från.

De som bor där har sedan länge alkoholproblem och har inte lyckats ta sig ur det. De får dricka alkohol själva på sina rum, men erbjuds stöd för att försöka undvida att göra det.

Kjell Stål är en av dem som bor på Hemlaåsoendet. Han tycker att den här typen av boende ger honom en chans att hantera sin alkoholism.

– Vill man vara nykter går det jättebra och vill man supa kan man sitta på rummet. Förut hade jag inget val. Då var det bara ut och bli full och hem igen och samma dagen efter.

Vad är det viktigaste för dig när du flyttat hit?

– Det är sällskapet här, personalen som stöttar en i alla lägen. Man behöver inte vara ensam om man inte själv vill det.

Kommunen överväger också att öppna ett lågtröskelboende för par.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista