Beatrice Ask möter företrädare för Eskilstuna kommun för att diskutera problemet med den organiserade brottsligheten.. Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio.
eskilstuna

Beatrice Ask i möte om brottsligheten i Eskilstuna

1:22 min

Justitieminister Beatrice Ask besökte på onsdagen Eskilstuna för att presentera regeringens budgetproposition, men hon passade även på att diskutera problemet med den organiserade brottsligheten.

– Vi har ett arbete igång för att se över straffen när det gäller organiserad brottslighet och vi tittar på vapenlagstiftningen och annat. Då är också kommunens erfarenheter otroligt viktiga i det arbetet, svarade Beatrice Ask om hur regeringen kan hjälpa Eskilstuna.

I våras skrev Eskilstuna kommunen ett öppet brev till Justitiedeparetmentet om situationen med den organiserade brottsligheten i Eskilstuna. Förhoppningen med brevet var att staten skulle bistå kommunen med riktade insatser till orter och regioner som utsätts för organiserad kriminalitet.

Justitiedepartementet svarade senare i ett brev till P4 Sörmland att det inte skulle bli några riktade insatser mot den organiserade brottsligheten i Eskilstuna. Justitiedepartementet hänvisade till det arbete som redan bedrivs på nationell nivå.

Varför har inget hänt?

– Det händer massor hela tiden. Vi har satt igång ett arbete med sociala insatsgrupper som var en projektverksamhet. Jag är nu väldigt glad över att höra att Eskilstuna nu startat ett sådant arbete.

Hur kommer ni fortsätta att stödja Eskilstuna med det här arbetet?

– Vi kommer fortsätta att lyssna på erfarenheterna och vad vi möjligen kan hjälpa till med.

Vad skulle det kunna vara? Ekonomiskt stöd eller kunskap?

– Nej, vi kan inte ha särskilda stöd till varje enskild kommun utan det handlar om ett erfarenhtesutbyte och de regelverk som gäller våra myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista