Mordet skedde i Brandkärr i Nyköping. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Nyköping

Man misstänks felaktigt dömd för mord i Brandkärr

1:48 min

En resningsansökan är på gång för vietnamesen Son Do, som år 2006 dömdes till livstids fängelse för mordet på en landsmaninna i Brandkärr i Nyköping.

Advokaten Björn Hurtig i Göteborg är i slutfasen i arbetet med en resningsansökan för vietnamesen Son Do. Enligt Peter Karlsson, som är utredare på advokatbyrån, så finns det alternativa gärningsmän med betydligt starkare motiv än Do. Det handlar om gärningsmän, som han menar, ska ha tvingat ögonvittnet, kvinnans då sjuåriga son, att falskt peka ut Do istället.

– Jag tror att han har stått där han säger att han har stått och jag tror att han har sett det som han säger att han har sett. I just de skedena är han väldigt detaljrik, säger Peter Karlsson, före detta polis och idag utredare på Björn Hurtigs advokatbyrå.

Den då sjuårige pojken såg sin mamman kallblodigt skjutas ned i lägenheten i Brandkärr, något han beskrivit i videoförhör dagen efter mordet.

Men mördaren tvingade, enligt Peter Karlsson, pojken att ljuga och peka ut Son Do, som helt utan teknisk bevisning sen dömdes till livstids fängelse för mord. Hans motiv skulle vara en oreglerad skuld på 4 500 kronor.

Vilka de alternativa gärningsmännen är vill Peter Karlsson inte gå in på innan resningsansökan är inlämnad, men de är personer med starka motiv, menar han.

– Två andra alternativa gärningsmän har ett mycket starkare motiv, än det man påstår att Son Do har haft

Den planerade resningsansökan omfattar 14 punkter. En punkt handlar om Son Do verkligen kunde hinna utföra dådet under den korta tid han var borta från restaurangen där han jobbade.

– Det ser väldigt svårt ut att hinna med detta.

Enligt Peter Karlsson gjordes två kontroller av garageutpasseringstiderna, en strax efter mordet och en annan en månad senare. Åklagaren valde enligt Peter Karlsson att använda den senare i åtalet, trots att man visste att tiduret då dragit sig och tiden inte stämde. Med resultatet att det verkade som att Son Do hade längre tid på sig att utföra mordet än den tid han egentligen hade.

– I det här fallet gör tre minuter väldigt mycket tid, säger Peter Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista