Redan i våras riktade länsstyrelsen kritik mot att mushjortarna hålls precis intill trädleoparderna. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Länsveterinären kritisk till trädleopardrymning

1:29 min

Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på incidenten på Parkens Zoo när en trädleopard tilläts ta sig in i mushjortarnas hägn och där bet ihäl tre hjortar.

Redan i våras riktade länsstyrelsen kritik mot att hjortarna hålls precis intill trädleoparderna, men Parkens Zoo sökte och fick dispens från jordbruksverket att driva provisoriet vidare.

– Det är allvarligt. Sådant här får inte inträffa. Vi följer det här hela tiden och har en dialog med Parken Zoo, säger Ann Jaconelli som är länsveterinär i Sörmland.

Hon är uppriktigt förvånad över att det som ser ut som slarv från Parken Zoos sida tillåts hända igen, efter vårens svidande kritik mot den kommunalt drivna djurparken.

Att ha växtlighet som tillåts växa så att den tynger ned stängslet mellan rovdjuret trädleopard och dess bytesdjur, den lilla mushjorten, är inte vad länsstyrelsen förväntar sig.

Länsstyrelsen avvaktar nu Parkens Zoos egen utredning och utesluter inte nya kontroller av Parken Zoo.

Länsstyrelsen var redan i våras kritisk mot hur de båda arterna hålls i hägn intill varandra, där bytesdjuret leds i en vallgrav kring rovdjurets hägn. Det var också något som P4 Sörmland tog upp under granskningen av Parken Zoo.

– De har fått en dispens för att ha dem där medan de utreder var de ska flytta dem eller om de ska avyttra dem, säger Ann Jaconelli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista