Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot planer på kommunal flygplats i Kjula

Publicerat torsdag 24 februari 2005 kl 06.58

Försvarsmakten vill sälja Eskilstuna flygplats i Kjula och om inte luftfartsverket är intresserade kan Eskilstuna kommun tänka sig att köpa. Frågan om flygplatsen har tagit en ny vändning sedan Fortifikationsverket dragit tillbaka sin ansökan om att få öka flyget på flygplatsen.

Kommunen har samarbetat med försvaret om verksamheten i Kjula och investerat närmare 80 miljoner kronor i flygplatsen sedan 50-talet.

- Det borde räcka tycker Britt-Marie Andersson, granne till Eskilstuna flygplats.

–  Jag tycker inte att dom ska satsa några kommunala kronor i huvudtaget på flygfältet.

Socialdemokraternas Hans Ekström, kommunstyrelsens ordförande, ser helst att luftfartsverket köper flygplatsen. Annars är kommunen intresserad.

- Vi tycker att det är rimligt att Luftfartsverket köper. I Sverige finns nationell politik för vägar och järnvägar. Men ingen sådan för flygplatser för hamnar. Staten borde se på den större Stockholmsregionens flygplatsbehov i ett större längre pespektiv. Då ska Luftfartsverket ta det ansvaret.

Ekström menar att Kjula flygplats är en viktigt tillgång och att staten ska ta ansvarför det framtida flyget i Mälardalsregionen särskilt när Bromma läggs ned.

- I detta perspektivet ter det sig oansvarigt att göra sig av med en tillgång.

Eskilstuna har sedan slutet av 50-talet har investerat kring 80 miljoner kronor i dagens penningvärden, hävdar Ekström som menar att tidigare generationers skattepengar, investerade i flygplatsen, inte ska kastas bort. 

- Då verkar det orimligt att inte samma skattebetalatre ställer kravet att man betraktar flygplatsen som en tillgång. För vad är alternativet?

Ekström anser att kommunen ska köpa och ser det som den mest ansvarsfulla lösningen, men i huvudsak bör Luftfartsverket driva och ta ansvar.

Det är försvarets fastighetsförvaltare, Fortifikationsverket som äger flygplatsen och ansökte, med kommunen som medintressent, för ett par år sedan om tillstånd att få öka antalet start och landningar från 11 000 till 28 400, men drog nyligen tillbaka sin ansökan. Meningen var att Länsstyrelsen skulle fatta beslut om tillståndet i år.

Därför har frågan om flygplatsen kommit i ett nytt läge för kommunen. Kontakter finns mellan Fortifikationsverket, Luftfartsverket och kommunen.

Kommunen lägger ned ca fem miljoner i driftkostnad på flygplatsen och ett köp skulle innebära en merkostnad på driften med tre miljoner, uppskattar Ekström. Vad det skulle kosta att köpa flygplatsen vet inte Ekström.

Elise Bakke-Arntzen och Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".