Fjärrvärmen i Trosa kan stängas av

Tonen skärps ytterligare mot Trosa kommun och bostadsbolaget Trobo. Konkursen i Trosa närvärme leder nu till att konkursförvaltaren, advokat, Rolf Åbjörnsson, kräver att kommunen stänger av fjärrvärmeleveranserna, annars hotar Åbjörnsson att stänga av dem måndagen den 7 mars.

- Det är översittarfasoner och rena hotet, menar kommunalrådet Greger Tildund (s).

Anledningen till hotet om avstängning är att kommunen och konkursförvaltaren inte kommer överens om priset på fjärrvärme. Konkursförvaltaren Rolf Åbjörnsson hotar att stämma kommunerna om de inte betalar det pris på fjärrvärme som han satt på 66 öre per kilowatttimme.

Trosa- och Vingåkers närvärmebolag ingick som ett av flera närvärmebolag i Energisystem Sverige, som gick i konkurs förra året. Konkursförvaltaren Rolf Åbjörnsson säger att den största långivaren Landshypotek, som ägare av Energisystem Sverige, kräver att kunderna betalar kraftigt höjda priser.

Men kommunerna vill inte betala höjningen och konkursförvaltaren har därför hotat att stänga av värmen i Vingåker och Trosa om de inte skriver under ett avtal om priserna. I ett nytt brev till Trosa hotar han att stänga av värmen på måndag.

Konkursförvaltaren skriver i ett brev till Trosa kommun att kommunen valt att inte skriva på ett avtal, trots att man haft chansen, men Greger Tidlund anser att parterna fortfarande förhandlar om priset. Hotet om att fjärrvärme kan stängas av på måndag har gjort att Tidlund skrivit till regeringen och berättat att äldreboenden och andra viktiga verksamheter kan bli utan värme.

- Vi har informerat departementet om att det kanske inte kommer att finnas någon värme. Det finns inget skydd i lagstiftningen för kunder som hamnat i klorna på en privat leverantör.

Trosa kommun agerar också på andra sätt för att omsorgen och andra fastigheter inte ska bli utan fjärrvärme på måndag.

- Vi blir tvungna att ta kontakt med räddningstjänsten eftersom det finns en risk att människor far illa i den köld vi nu har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".