Katrineholm

Möte i Katrineholm om tågtrafikens framtid

Det finns en stor oro bland pendlare i länet för hur tågtrafiken ska fungera i framtiden. Erfarenheterna från Trafikverkets tågplan 2014 har gjort att Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland redan nu vill ta sikte på Tågplan 2017.

På ett möte i Katrineholm i kväll kommer politiker, och tjänstemän från myndigheten att diskutera och skapa dialog om framtidens tågtrafik där pendlare och andra medborgare är inbjudna.

På torsdag träffar ett tiotal ledande politiker och företrädare från östra Mellansverige infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) för att framföra sina synpunkter på Trafikverkets förslag till nationell transportplan 2014-2025.

– Vi har tillsammans valt de viktigaste strategierna och åtgärderna för regionen. För oss i Sörmland är det extra viktigt att infrastrukturministern inser behovet av långsiktiga trafikeringsavtal på tio-femton år, så att vi slipper pröva tågavgångarna varje år. Gnestapendeln är ett aktuellt exempel på just detta, säger Åsa Kullgren (S), landstinget i Sörmland i ett pressmeddelande. 

I september kritiserade ledande politiker i Stockholm, Västmanland, Uppsala, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland Trafikverkets förslag till nationell transportplan, som anses otillräckligt för att täcka behoven av såväl arbetspendling som godstrafik i regionen. 

– Förslaget till utbyggnadstakt håller inte jämna steg med befolkningsutvecklingen, vilket skulle innebära ökad trängsel och kapacitetsbrist på regionens järnvägar. Vår vilja att skapa en klimatsmart samhällsutveckling med en fungerande bostadsmarknad, sysselsättning och kompetensförsörjning hotas av nuvarande förslag, säger Åsa Kullgren.

De som protesterar menar att kapaciteten måste utökas på Mälarbanan, Ostkustbanan, godsstråket genom Bergslagen norr om Mälaren och Västra stambanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista