Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eskilstuna

"Alkohol i parker bör utredas"

"Vi måste ta det på allvar"
0:58 min

Ann-Sofie Wågström (s), ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet i Eskilstuna, Trygga Eskilstuna, förslår att kommunen ska utreda konsekvenserna av beslutet att alkohol får drickas på allmän plats i stadsparken och på Strömsholmen.

I april tog kommunfullmäktige beslut om förändringar i den lokala ordningsstadgan. Det innebär att det är tillåtet att dricka alkohol i vissa parker under vissa tider av dygnet och året.

Eftersom polisen i samverkan med det brottsförebyggande rådet pekat på att det har varit svårt att hålla ordning i de parker där alkohol är tillåtet att förtära, så vill ordförande Ann-Sofie Wågström ha en utredning.

– Polisen upplever att det har varit problem och då måste vi ta det på allvar, säger hon.

Under flera år har det mellan maj och september varit tillåtet att dricka alkohol i parkerna, i stadsparken, på Strömsholmen och i Rothoffsparken.

Men tjänstemännen föreslog att undantaget från de lokala föreskrifterna skulle slopas, eftersom man menade att det inte är förenligt med den restriktiva alkoholpolitik som i övrigt finns i kommunen.

En majoritet av de borgerliga partierna, Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Sverigedemokraterna var eniga att behålla det undantag från de lokala föreskrifterna som fanns, det vill säga att det skulle fortsätta vara tillåtet.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ville slopa undantaget och införa förbud. Socialdemokraterna var splittrade, men en majoritet ville ha ett förbud.

Även Miljöpartiet var splittrade, men en majoritet av ledamöterna i det gröna partiet ville att det skulle fortsätta att vara tillåtet att dricka alkohol.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna fattade den 24 april beslut, efter en lång debatt och till slut votering, att det ska vara fortsatt fritt fram att dricka alkohol i stadsparken och på Strömsholmen, men inte i Rothoffsparken och vid de lekparker som finns i parkerna.

Tycker du att man ska få dricka i parkerna? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".