Många Eskilstunabor vet inte vad det nya blåa gångfartsområdet i korsningen Nygatan/ Gymnastikgatan innebär. Foto: Henrik Sannesson/Sveriges Radio
Eskilstuna

Blått gångfartsområde i Eskilstuna förvirrar

1:49 min

Eskilstuna kommun får kritik av Eskilstunabor för det gångfartsområde som kommunen har målat blått i korsningen Nygatan/ Gymnastikgatan, eftersom många inte vet vad det betyder.

– Vad jag förstår så måste bilar köra saktare i den här korsningen, säger Kimmo Mattila.

När bussarna i norrgående riktning stannar på hållplatsen på Gymnastikgatan väller det ut människor, många barn och ungdomar som ska mot Fristadstorget. Busschauffören Leif Pettersson säger att folk far som yra höns över korsningen.

– Det är väl lite otäckt just i den här korsningen, säger han.

Tror du att folk förstår vad den blå färgen betyder?

– Nej, det är nog inte många som förstår det. Den uppfattningen har jag.

Johan Örn är trafikplanerare på Eskilstuna kommun och han förklarar vad ett gångfartsområde är:

– Vid ett övergångsställe har ju bilarna väjningsskyldighet vid de vita strecken, men vid den blåmålade ytan så har bilarna väjningsplikt i hela området, säger Johan Örn. Man kan som gående röra sig mer fritt.

På ett gångfartsområde är det gånghastighet som gäller även för bilarna. Det är en hårdare reglering än vid övergångsställen, enligt Johan Örn.

Vad tycker du om gångfartsområden? Kommentera gärna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista