Den här tavlan är det som nu diskuteras i Eskilstuna kommun. Foto och målning: Anders Högblom, konstnär. Bilden är beskuren.
Eskilstuna

Det stormar kring tavelaffären

0:51 min

Eskilstuna kommun har kallat till en presskonferens sent i eftermiddag med anledning av att miljöpartisten Magnus Johansson har fattat ett eget beslut om att köpa in en tavla till kommunen för 100 000 kronor.

Köpet var inte politiskt förankrat, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mona Kanaan, S. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, S, håller med Kanaan och antyder samtidigt att köpet inte var förankrat hos honom, som Johansson påstått.

– Det brukar inte gå till på det sättet normalt. Det finns en nämnd som faktiskt ansvarar för offentlig utsmyckning och konstsamling, säger Mona Kanaan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Miljöpartiets Magnus Johansson tog på eget bevåg beslut om att köpa in en tavla som föreställer Beatles som anländer till Eskilstuna sporthall 1963. Den visades upp i samband med jubileumskonserten i sporthallen den 29 oktober. Tavlan ska enligt planerna hänga i badhuset eller den nya idrottsarenan i Munktellområdet när den är klar.

P4 Sörmland fick uppgifterna om att tavlan hade köpts in utan att beslut tagits i kommunsstyrelsen eller kultur- och fritidsnämnden i samband med Beatles-konserten den 29 oktober.

Publiken i sporthallen applåderade när tavlan visades upp, men vad de då inte kände till var att Magnus Johansson fattat beslut om att köpa tavlan.

Mona Kanaan säger till P4 Sörmland att beslut ska tas där de hör hemma och att ärenden ska beredas enligt den demokratiska ordningen.

– Det var inte förankrat på nått sätt hos oss, men han säger att det var förankrat hos Jimmy och då är det bara Jimmy som kan svara på hur det var förankrat hos honom. Det fanns inget uppdrag att göra konstinköp.

Magnus Johansson sa till Eskilstuna-Kuriren i lördags att han inte tyckte att det var orimligt att köpa in tavlan och att beslutet förankrades hos kommunsstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, Socialdemokraterna.

Idag säger han till samma tidning att det var Socialdemokraten Benny Karlssons idé att köpa in tavlan i samband med Beatlesbanketten på ett av stadens hotell lördagen före konserten i sporthallen.

Konstnären begärde 25 000 kronor för tavlan. Kommunen köpte den för 100 000 och konstnären har sagt att intäkterna ska gå till insamlingen Världens barn.

Men att döma av Jimmy Janssons kommentar om affären via ett sms så tycks det vara oklart om inköpet av tavlan som Magnus Johansson, Miljöpartiet, gjorde var förankrat hos kommunalrådet Jimmy Jansson som Johansson själv har påstått.

Jimmy Jansson skriver i ett sms att han inte var med på det hotell där affären gjordes upp och att han aldrig fattar några beslut på distans om inköp av tavlor eller annan materia.

P4 Sörmland har pratat med Magnus Johansson, som inte vill ge några kommentarer förrän senare under tisdagen.

– Jag ska kolla upp några grejer först, säger Magnus Johansson.

Jimmy Jansson, S, kommunsstyrelsens ordförande säger att han avstår att ge kommentarer i nuläget.

– Det löser sig under dagen. Var så säker. Mig veterligen har inte en krona betalats ut till någon tavla ännu, skriver han i ett sms.

P4 Sörmland söker också kommundirektören Pär Eriksson.

Kommunen har kallat till en presskonferens sent i eftermiddag med anledning av tavelaffären.

Vad tycker du om tavelinköpet? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista