1 av 2
Den här tavlan är det som nu diskuteras i Eskilstuna kommun. Foto och målning: Anders Högblom, konstnär
2 av 2
Konstnären Anders Högblom t h med Jonas Carnesten i P4 Morgonstudion. Foto: Svante Ekberg/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Magnus Johansson tar hela ansvaret för tavlan

5:48 min

Miljöpartiets kommunalråd i Eskilstuna, Magnus Johansson, tar på sig det fulla ansvaret själv för beslutet att för kommunens räkning köpa en tavla för 100 000 kronor. Han medger att han gjorde fel och köper tavlan själv och donerar 75 000 kronor till insamlingen Värdens barn.

– Vi fick det här presenterat för oss och vi kom fram till att en krona per invånare skulle vara motiverat för att genomföra det här köpet och det var ett misstag och det rättar vi nu till, säger Magnus Johansson, MP.

Eskilstuna kommun kommer inte köpa den tavla som föreställer Beatles som anländer till Sporthallen 1963. Det finns inget politiskt stöd för det, säger Magnus Johansson.

– Jag borde naturligtvis ha stämt av med flera innan jag och kommunens vägnar var intresserad av att köpa den. Det var ett misstag av mig. Det går inte till på det här viset normalt sett och det borde inte ha gått till så här den här gången heller. Jag borde haft omdöme, men det var ett misstag.

Idén till inköpet kom i samband med Beatlesbanketten på ett hotell i Eskilstuna i oktober då det var 50 år sedan Liverpoolgruppen spelade i Sporthallen.

Magnus Johansson, vars förvaltning, Stadsbyggnadsförvaltningen har en miljon kronor avsatta för konst, säger att flera personer tyckte att det vore bra att kommunen ägde tavlan och han hävdar att han förankrade idén hos kommunsstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, Socialdemokraterna. Kommunen skulle köpa den för 100 000 kronor, 25 000 kronor skulle gå till konstnären och resten till Världens barn.

Men Magnus Johansson köper nu tavlan privat för 25 000 kronor och donerar 75 000 kronor till Världens barn i början av nästa år.

– När en människa gör ett misstag, vilket jag gjorde i det här fallet, ska man göra vad man kan för att göra så gott som möjligt och de som blev besvikna och blev lidande var konstnären som inte får sälja sin tavla till kommunen och Världens barn som inte får donationen från konstnären.

Magnus Johansson säger att han brustit i omdöme och agerat fel och att det hela var ett misstag. Frågan skulle ha förankrats mer inom den politisk majoriteten och en nämnd skulle ha fattat ett formellt politisk beslut, det vill säga kultur- och fritidsnämnden som normalt fattar sådana beslut.

 – Det är aldrig roligt när man som människa gör fel och det är aldrig roligt när det får negativa konsekvenser för omgivningen.

Vad betyder det för förtroendet för dig som kommunalråd?

– Jag tror ju inte att det skapar förtroende utan snarare försvagar förtroende.

Konstnären bakom tavlan heter Andes Högblom och han tycker det är tråkigt att det blev som det blev.

– Jag hade inte blivit sur om jag tvingats gå hem med osåld tavla. Kommunen har ju som alla andra sin fulla rätt att ångra ett köp, säger han.

Vad tycker du om tavelaffären? Kommentera gärna!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista