Eskilstuna

Jimmy Jansson om tavlan: Reglerna är kristallklara

4:11 min

Socialdemokraten säger att tavelaffären främst skadar Magnus Johanssons förtroende. Oppositionens Jari Puustinen (m) om Johansson beslut: "Synd att det skulle ta så lång tid."

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna säger om tavelaffären att den påverkar förtroende för majoriteten negativt, men att det är Magnus Johansson själv som påverkas mest.

– Men han har också agerat på ett professionellt sätt för att bringa ordning i situationen och det tror jag jag stärker honom.

Behöver reglerna och rutinerna förtydligas för förtroendevalda i Eskilstuna när det gäller inköp av konst till exempel och vilka befogenheter man har?

-- Absolut inte, det är kristallklart vad som gäller oavsett om det gäller att köpa in konst eller göra nån annan typ av affär i kommunens namn, då finns det klara och tydliga regler och delegationsordningar för hur det ska gå till, säger Jimmy Jansson.

– Sen är det alltid en gråzon när man som politiker agerar och att se till att förankra i rätt organ med rätt personer. Det är ett långsiktigt och tufft arbete man får göra innan man kan skaka hand och sätta ner foten i en affär.

Om reglerna är så tydliga hur kan då Magnus Johansson har gjort det här felet?

– Alla människor kan göra fel i bland. Politiker är vanliga människor som sliter och jobbar för sin stad. Det är människor som vi pratar om här. Magnus har agerat på ett professionellt sätt och tagit sitt ansvar.

Gruppledaren för moderaterna i Eskilstuna, Jari Puustinen tycker att Magnus Johansson tog lång tid på sig att komma till slutsatsen att han själv skulle köpa tavlan.

– Det var det enda rätta , kommenterar Jari Puustinen, om den uppkomna situationen.

Det var först igår som Magnus Johansson lämnade besked om att han själv skulle köpa den tavla som han i slutet av oktober bestämde på eget bevåg, utan politisk förankring skulle köpas in av kommunen.

Tavlan, målad av Anders Högblom, är till minne av Beatles spelning i Sporthallen i Eskilstuna. Köpeskillingen är 100 000 kronor varav 75 000 kronor till insamligen Världens barn.

Vad tycker du om att Magnus Johansson betalar tavlan själv?Kommentera gärna!