Sörmlänningarna bidrar gärna till samhällsplaneringen genom att regisgtrera sig. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sörmland

Billigast taxor i Oxelösund

Oxelösund, Eskilstuna och Nyköping är de tre kommuner i Sörmland som har lägst kostnader per månad för el, värme, avfall och vatten för en trerumslägenhet. Det visar årets Nils Holgerssonundersökning som fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen, SABO och Hyresgästföreningen står bakom.

Vingåker, Strängnäs och Gnesta har högst månadskostnad. Mätningen gäller taxor i flerbostadshus.

I Vingåker där det var dyrast var kostnaden 1938 kronor och i Oxelösund som var billigast var kostnaden 1455 - en skillnad på uppemot 500 kronor i månaden.

Nyköping hade den största procentuella ökningen, 5,8 procent och Strängnäs den minsta, 1,7 procent, mellan 2012 och i år.

Priserna för el, värme, avfall och vatten i Sörmland har höjts med 3,9 procent det senaste året. Priserna är högst i länets mindre tätbefolkade kommuner.

 – De stora prisskillnaderna i Södermanlands län är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 480 kronor högre per månad beroende på vilken kommun som lägenheten ligger i, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Under de 18 år som Nils Holgerssonsrapporten genomförts i Södermanlands län har avgifter och taxor stigit mer än konsumentprisindex.

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

1. Vingåker 1938 kr inkl. moms
2. Strängnäs 1927 kr inkl. moms
3. Gnesta 1874 kr inkl. moms

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
1. Oxelösund 1455 kr inkl. moms
2. Eskilstuna 1569 kr inkl. moms
3. Nyköping 1758 kr inkl. moms

Är skillnaderna motiverade? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".