Foto: Andreas Jennersjö/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Minskat krav på p-platser ska stimulera bostadsbyggande

Eskilstuna kommun ska minska kraven på hur många parkeringsplatser det ska finnas i samband med bostadsbyggande i centrala Eskilstuna.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade igår om en ny norm som kommunen hoppas ska stimulera till mer bostadsbyggande.

Enligt ordföranden i Stadsbyggnadsnämnden, Magnus Johansson, MP, så menar byggbolag att de krav på antalet parkeringsplatser gör att det är dyrt att bygga hus med de parkeringskrav som finns idag.

– Vi vill vara mer flexibla och ha en ny norm där kravet på parkeringar för bilar inte är lika starkt. Man tillåts bygga hus med flexibilitet, där man tittar på vem som ska bo i fastigheten och hur man kan stärka andra transportsätt.

Idag finns parkeringsnormer i alla städer, säger Magnus Johansson.

– De anger hur många bilparkeringar det ska finnas när man bygger bostadshus eller kontor. Kommunen beslutar om den normen. Den inkluderar även antalet cykelparkeringar.

De nya parkeringsnormerna, som stadsbyggnadsnämnden igår fattade beslut om, gäller två kilometer ut från centrum. Normerna gäller inte bara antalet parkeringar för bilar utan också för cyklar.

– Vi vill komma loss med byggprojekt, men långsiktigt vill kommunen minska bilens andel i trafiken. Då måste man skapa fler parkeringar för cykel. När det gäller cykel kommer vi ha Sveriges högsta krav på cykelparkeringar vid bostäder och kontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista