sörmland

Papperslös får inte njurtransplantation

3:30 min

Svårt njursjuka Seda, som ska utvisas efter fem år i Sverige, får inte den njurtransplantation som flera läkare bedömt som det bästa alternativet. Trots att hon har rätt till det.

Det beslut som Landstinget Sörmland införde i januari 2012, om att asylsökande och papperslösa flyktingar har rätt till vård på samma villkor som sörmlänningar, fungerar inte fullt ut. Villkoren här går längre än den lag som infördes i somras, om rätt till vård som inte kan vänta. Men Seda får inte någon transplantation, utan tvingas istället genomgå dialys flera gånger i veckan.

– Det är fyra och en halv timme, tre gånger i veckan, säger Seda. Jag mår inte riktigt bra.  

 

Två landstingsanställda läkare har i flera intyg till Migrationsverket beskrivit hennes mycket ovanliga sjukdom, som tär hårt på hennes kropp och som bland annat påverkar hennes njurar. De menar att det bästa alternativet för henne vore en njurtransplantation. Trots det har hon inte utretts och fått ställa sig i kö för en operation.

– Vi har sådana lagar att vi bara transplanterar medborgare, säger Lilian Zezina, överläkare på medicinkliniken i Eskilstuna.   

För att en transplantation ska kunna göras krävs också att patienten finns kvar här upp till ett år efter operationen, eftersom allvarliga komplikationer kan tillstöta. Eftersom Seda har ett utvisningsbeslut och kan utvisas vilken dag som helst, så har läkarna, enligt Lilian Zezina, inte velat ge henne en transplantation.

Men enligt Anna Karin Bergman, asyl- och flyktingsamordnare i landstinget, så ska papperslösa kunna få en transplanation.

– De har samma rätt som folkbokförda till den vård och behandling som behövs. 

Sedas tillstånd var känt redan innan de nya reglerna infördes och hade hon ställts i kö direkt hade hon redan kunnat vara opererad idag.

– Det är jättetråkigt och vi ska givetvis titta på det här ärendet, säger Anna Karin Bergman.

Innan Seda kom till Sverige fick hon uppleva att två yngre systrar avled i sviterna av samma sjukdom som Seda lider av, Fanconi Syndrom.

I hennes lägenhet på en mindre ort i Sörmland hänger flera tavlor i olja. Hon  påbörjade en konstutbildning i sitt gamla hemland Armenien och tavlorna hon målat har motiv därifrån, med vackra lansdskap. Att måla är hennes dröm.

– Jag vill bli en riktig konstnär, säger Seda.