sörmland

Skönhetssalongernas laserbehandlingar ska kontrolleras

1:42 min

Skönhetssalonger som ger behandling med laser ska kontrolleras för första gången av Strålsäkerhetsmyndigheten, eftersom det finns vissa risker med sådan behandling.

Skönhetsbehandlingar med laser är populära men också riskfyllda, då varken utbildning eller tillstånd krävs för att utföra dem. Men det kan bli säkrare när Strålsäkerhetsmyndigheten nu i höst inspekterar de hittills okontrollerade salongerna.

Diana Iessa driver en skönhetssalong i Eskilstuna som erbjuder laserbehandlingar och hon tycker att det här är bra för både kunderna och branschen

– Det är allt fler människor som blir skadade och fler som jobbar hemifrån utan utbildning, säger hon. De bara köper en maskin på nätet. Jag tycker att det är bra att myndigheterna börjar kolla att de här klinikerna har behandlingsskadeförsäkring och att deras maskiner i alla fall är medicinskt godkända.

 

Diana Iessa har märkt att det blir vanligare att skönhetssalonger köper in maskiner för laserbehandling av exempelvis hår, ytliga blodkärl eller vårtor. Metodens populäritet kommer av att den är snabb och relativt smärtfri. De riktade laserstrålarna bränner helt enkelt bort håret eller vårtan.

Men det här innebär också att lasern är stark nog att orsaka skador vid felhantering, speciellt om den som utför behandlingen inte kan bedöma hur tålig huden är. Pernilla Sopher jobbar med laser och optisk strålning på Strålsäkerhetsmyndigheten:

– I första hand är risken att man får brännskador, eftersom det blir värme i huden. Det finns också en risk att man behandlar hud som kanske är skadad eller om man har pigmentfläckar som skulle kunna vara tumörer.

 

Hon är med när Strålsäkerhetsmyndigheten nu för första gången inspekterar skönhetssalonger som gör behandlingar med laser. Att marknaden har varit helt okontrollerad tills nu beror enligt henne på att det har varit oklart vem som har ansvaret för tillsynen.

– Eftersom det är strålning som det handlar om, så är det vårt ansvar, Strålskyddmyndigheten. Men det handlar också om medicinsk kompetens, så därför har det fallit lite mellan stolarna mellan oss och Socialstyrelsen.