Nyköping

Loppmarknad i Nyköping till stöd för tyfonens offer

3:16 min

För att hjälpa dem som drabbats av kafastrofen i Filippinerna är det loppmarknad på torget i Nyköping i morgon.  

En av dem som står bakom insamlingen är filippinskan Marithess Bernardo som flyttade till Sverige för tjugo år sedan, och tankarna går till hemlandet.

– Känslorna är ganska inblandade. Man blir ledsen, man gråter, man tänker, hur kan jag hjälpa dem. Själv vill jag åka dit och hjälpa dem. Men jag har ett jobb här som jag måste sköta, säger Marithess Bernardo och gråter.

Under veckan som gått har tjugo filippinskor från Nyköping, Oxelösund och Gnesta arbetat med att samla in saker till morgondagens loppmarknad på torget i Nyköping. Marithess Bernardos egen familj bor i ett område som inte drabbats så hårt. Men och oron för släkt och vänner i hemlandet, är stor.

– Några här i Nyköping har familj som drabbades i Tacloban. Igår fick de veta att de lever, men de har ingen mat och inget vatten. Det finns hjälp men det har inte kommit fram ännu.

Förutom loppmarknaden kommer kollekt och pengar från kyrkokaffet i Katolska kyrkan i Nyköping, att gå oavkortat till insamlingen.  Pengarna går till en kyrka i Filippinerna där präster och nunnor deltar i hjälparbetet med mat och förnödenheter, berättar Marithess Bernardo.

– På det sättet ska vi hjälpa alla drabbade, säger hon.