eskilstuna

Nu ska romer i Eskilstuna agera i registerskandalen

1:25 min

Romerna i samrådet i Eskilstuna kommer nu att agera när det gäller de register polisen i Skåne upprättat om dem, register som nu visat sig vara förda på ett olagligt sätt.

– Vi ska nu ta reda på så mycket vi kan om vilka som finns med i registret, säger Marko Grönfors sitter i romska samrådet i Eskilstuna. Han och övriga romer i Eskilstuna har skäl att tro att någon eller några av dem finns med i registret eftersom orten nämndes i tidningsartikeln, där registrets existens avslöjades i Dagens Nyheter.

--Sedan ska vi diskutera vad som ska ske och det får ju bli vars och ens ensak vad man gör om man står med där, säger han vidare.

Han är klar över en sak om han själv står med.

– Om jag finns med ska jag dra ärendet så långt det bara går, för det känns oerhört kränkande allt med det här registret, tillägger han.

Nu ska man närmast försöka komma till botten med vilka det är som polisen har i det där registret och sedan ska man avvakta vad myndigheterna själva kommer fram till.

Det viktigaste för Marko Grönfors är att få bekräftelse på att polisen gjort fel. Det där med skadeståndsrätt eftersom registret visat sig vara olagligt kommer i andra hand för honom.

Reino Helin
reino.helin@sverigesradio.se

Så registrerades romer

I en Excelfil, som skapades sommaren 2011, finns 4 741 personer.
Av dessa är 1 320 barn och 220 är avlidna. Minst 600 personer bor i Stockholm, minst 400 i Göteborg och minst 700 i Malmö.
Ett andra register, baserat på uppgifterna i filen, innehåller 4 029 personer. Det har formen av ett släktträd och är gjort i ett analysprogram.
Båda registren ligger i en mapp, märkt "Kringresande". 100 anställda har kunnat söka materialet, enligt Skånepolisen.
Enligt polisen inleddes kartläggningen sommaren 2011, kring en utredning om släktfejder mellan romska familjer i Staffanstorp.

Källa: Dagens Nyheter. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.