Eskilstuna

"Färre inspektioner kan minska säkerhet på byggarbetsplatser"

1:15 min

Facket Byggnads i Sörmland reagerar mot nedläggningen av Arbetsmiljöverkets lokalkontor i Eskilstuna.

Alla arbetsmiljöinspektörer som utgått från kontoret kommer att flyttas till Linköping, något som både inspektörerna själva och Byggnads befarar kommer leda till färre inspektioner.

Omorganisationen är enligt Arbetsmiljöverket en modernisering, men också följden av sparkrav från regeringen.

– Vi tycker att det är dåligt med inspektioner redan nu och det är klart att har vi ingen inspektör här i norra Sörmland kommer det bli färre. Vi behöver egentligen fler besök, säger Thomas Gustafsson som är Byggnads huvudskyddsombud i Sörmland. 

Enligt honom finns det fler byggarbetsplatser i Sörmland i år än året innan. Byggen är tillfälliga arbetsplatser där säkerhetsrutiner måste arbetas fram från början vid varje nytt bygge. Därför menar Thomas Gustafsson att det är extra viktigt att Arbetsmiljöverket kommer ut på både planerade och oanmälda inspektioner ofta.

Byggnads i Sörmland får ungefär ett samtal i veckan där någon har sett hur säkerheten brustit på en byggarbetsplats. Thomas Gustafsson tror att säkerheten på sörmländska byggen skulle drabbas hårt om flytten av arbetsmiljöinspektörerna till Linköping leder till färre besök på byggen i norra Sörmland.

– Tittar man på statistik bakåt i tiden så dör det faktiskt en i månaden på svenska byggarbetsplatser och det är inte acceptabelt. När man har sådan statistik, då bestämmer regeringen att vi ska dra ner ännu mer. 

Vad tycker du? Kommentera!

Andreas Jennersjö
andreas.jennersjo@sverigesradio.se