Strängnäs

Planerat äldreboende i Stallarholmen läggs i malpåse

1:43 min

Det blir inget äldreboende i Stallarholmen som planerats att stå klart till 2015. Socialnämnden kommer i slutet av november att återkalla beställningen till Strängnäs fastighets AB. 

Att byggandet av äldreboendet nu läggs i malpåse beror bland annat på att kommunen med hjälp av konsulter i det så kallade Lean projektet har kommit fram till att det i nuläget inte behövs.

Tord Stjernström (S) kommunalråd i Strängnäs och ordförande i socialnämnden försvarar det hela.

– Det visade sig, efter att vi dragit igång den här strukturplanen, att som prognosen ser ut nu, så behövs inte de här äldreboendena.

Strukturplanutredningen är en del i det så kallade Lean projektet som Strängnäs kommun använder sig av och som Sörmlandsnytt berättat om tidigare. Det är en metod som ursprungligen kommer från bilindustrin och som används för att effektivisera organisationer.

Strängnäs kommun har hittills lagt ut sammanlagt 4,5 miljoner kronor på konsultkostnader. Tord Tjenström tror inte att de hade kunnat räkna ut detta utan hjälp utifrån.

– Det kanske vi hade gjort, men nu är det så att det är så tight med personal och resurser. Både vi och Barn- och utbildningskontoret kanske skulle ha kunnat sett alla de här prognoserna och de hade slagit fel. 

Tord Tjenström menar att det är brist på resurser inom deras administration som är orsaken till att de har gjort felaktiga demografiska beräkningar av befolkningen i Stallarholmen.

Men sedan Sealöhemmet lades ned i Stallarholmen 2009, så finns det inget äldreboende kvar där. De  äldre i Stallarholmen hänvisas istället till tätorten i Strängnäs.

Tord Tjenström har drivit frågan om ett nytt äldreboende i Stallarholmen aktivt sedan 2009. Han svarar så här på frågan om han anser sig ha svikit Stallarhemsborna.

– Jag vet inte om jag vill kalla det svek, men invånarna tycker att det är ett svek, så det får de väl tycka då.

Förberedelsen av tomten har kostat fyra miljoner kronor, och när kommunen nu återigen väljer att skjuta bygget på framtiden till 2020, då det anses behövas, kan Tord Tjenström inte lova att det blir av.

– Med tanke på hur det varit tidigare, så törs jag inte lova någonting. Men jag vet att det kommer en puckel år 2025 någonting. Så ska vi bygga, så måste det vara då.

Vad tycker du om de äldres situation i Strängnäs eller på annat håll i länet. Kommentera gärna:

Jenny Cattani
jenny.cattani@sverigesradio.se