Sörmland

Tiotal gripna för extremistvåld

5:44 min

Polisen i flera län har gripit ett tiotal personer med starka kopplingar till den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten.

Det var i morse som polisen gjorde en gemensam insats på flera adresser i Sörmland, Stockholm och Västmanland och grep de misstänkta i samband med husransakningar. Säkerhetspolisen har också varit inblandad i insatsen, rapporterar Ekot.

Fredrik Wallén, presstalesman vid polisen i Sörmland säger att det är flera olika grova våldsbrott som grov misshandel och grov skadegörelse på flera orter i Mälardalen, som ledde fram till tillslaget idag.

Polis och åklagare vill inte bekräfta varifrån alla de gripna är av utredningstekniska skäl. En person är dock från Örebro och anhållen.

Fem personer från Eskilstuna har anhållits och en förundersökning har också inletts om förberedelse till grov mordbrand.

Fredrik Wallén kan inte säga om det finns någon koppling till de våldsamma upploppen i Eskilstuna den 1 maj då Svenskarnas parti drabbade samman med Eskilstunabor, bland andra delar av vänsterextrema grupperingar.

– Det är en stor koordinerad polisinsats i Sörmland, Västmanland och Stockholm. Det är misstankar om en rad olika våldsbrott och skadegörelsebrott på flera orter i Mälardalen. Flera polisutredningar pågår parallellt.

Enligt Fredrik Wallén har polisen beslagtagit olika former av egentillverkade spjut och stickvapen.

– En del av brandbomberna skulle kunna kategoriseras som molotovcocktails. Tillslag i Eskilstuna kommer leda fram till ytterligare brottsutredningar.

Hur omfattande är detta?

– Det är omfattande. Det bygger på utredningar av ett antal enskilda, men var för sig inte sällan ganska grova brott, säger polisens presstalesman Fredrik Wallén.

P4 Sörmland rapporterade i somras om att polisen i Mälardalen då kraftsamlade efter att vänsterextremister under året genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare.

Enligt Säkerhetspolisen är extremistbråk ofta koncentrerade till vissa orter i landet och liknar ibland personliga vendettor.

Sedan i februari har en vänsterextrem grupp genomfört systematiska attacker i Mälardalen. Enligt polis handlar om minst 30 dåd, bland annat telefonhot, kemikalieattacker och misshandel av påstådda meningsmotståndare.

Journalisten och författaren Magnus Sandelin säger att Revolutionära fronten agerar genom hot mot högerextrema personer, men också mot det som de anser vara ett hot mot arbetarklassen, som exempelvis företag.

Det handlar om ett tiotal personer, ungdomar, eller unga vuxna, i Mellansverige varav en del har en kriminell bakgrund och missbruksproblematik.

– Jag tror att det har med att göra enskilda individer som bor på just de här platserna och som är drivande inom de här vänsterextrema nätverken och att det finns personer nom den nazistiska miljön som de agerar emot och de två sakerna samverkar.

Magnus Sandelin säger att polisinsatsen påverkar aktiviteten inom extremvänstern.

– Så om man får bort de mest aktiva och drivande personerna så påverkar det naturligtvis aktiviteten. De människor som finns i cirklar runt de här personerna tappar engagemanget.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sverigesradio.se

Karin Wettre
karin.wettre@sverigesradio.se