Eskilstuna

Polis åtalas för dödskraschen vid Hjulstabron

Den polis i Uppsala, som beordrade öppning av Hjulstabron på riksväg 55 mellan Strängnäs och Enköping, vilket ledde till att två män dog i 20-årsåldern, åtalas misstänkt för tjänstefel.

Det var en natt i mars i år som Eskilstunabon och hans kompis båda i 20-årsåldern, smet från en bensinnota på 288 kronor i Uppsala. När de senare jagades av polisen beslutade vakthavande polisbefäl om att stänga bommarna och öppna Hjulstabron för att stoppa deras bil.

Men männen forcerade den öppna brons bommar, körde över kanten och dog.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål, skriver i åtalet att åtgärden var "inte försvarlig", enligt stämningsansökan.

Dels var det förknippat med för stora risker i förhållande till det brott männen misstänks för, dels var det inte "synnerligen angeläget" att genast stoppa bilen. Dessutom hade andra metoder kunnat användas, som att lägga ut en spikmatta eller enbart fälla ned brons bommar.

Roswall säger till P4 Uppland att anledningen till att han inte åtalat för vållande till annans död, som inledningsvis var en misstanke , är att föraren av bilen varit medvållande i sådan grad att han inte tror domstolen skulle fälla polismannen för detta.

Praxis är att den som döms för tjänstefel utan uppsåt får bötesstraff.

Håkan Roswall begär också att ett yttrande från Rikspolisstyrelsens Personalansvarsnämnd inhämtas. Roswall säger att han skulle bli förvånad om de beslutar att polisbefälet bör förlora jobbet.

Polisen har nekat till brott.