Sjätteklassaren Chris Hawelka sätter upp en av sina energitjuvsbilder på dryckesautomaten i kafeterian. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
Strängnäs

Åkerskolan satsar på miljön

6:25 min

Åkerskolan prövar nya grepp i temaundervisningen om energislöseri och hållbarhet. Som en av de första skolorna i Sörmland använder man sig av Svenska Naturskyddsföreningens utbildningsmaterial Energifallet.

– Det är ganska kul. Man ska hålla på med datan och bygga saker och sånt, säger Ida Holm, som tillsammans med sina klasskamrater sprang runt med tre olika energitjuvssymboler som de satte på olika föremål i skollokalerna.

Tidigare på dagen tillverkade de ballongbilar och såg vilken som rullade längst. Detta som en praktisk ingång till att fundera över hur energier fungerar.

Hur tycker då NO-läraren Anna Djäknestam det är att jobba med ett utbildningsmaterial som en utomstående organisation har tagit fram?

– Jag tycker att det gått bra. Det är välskrivet och tar upp kopplingarna till läroplanen. Det är jätteviktigt. Sen är det bra att man samarbetar mellan ämnena, NO, SO och svenska.

Naturskyddsföreningens Agnes Vungi förklarar varför man har satsat på att ta fram ett gratis utbildningsmaterial till skolorna.

– Vi vill att eleverna ska koppla grejorna som de gör i sin egen vardag och att de kan påverka genom de val det gör och bli mer energismarta.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista