Hans Giertz. Foto: Andreas Jennersjö/Sveriges Radio.

Gnestaföretag kan bli först med att lösa problem med farligt miljögift i våra sjöar

1:37 min

Nu belönas uppfinningen med 300 000 kronor från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Ett företag i Gnesta tror sig ha lösningen på hur vi ska bli av med ett av de tuffaste miljögifterna som industrin läckt ut i våra sjöar och i grundvattnet.

Så här beskriver Hans Giertz, mannen bakom idéen, hur den fungerar:

– En molekyl består av en ekltromagnetisk process, och om man förstår den här elektromagnetiska processen då är det möjligt att skicka in elktromagnetisk energi som förstör processen.

Upptäckten bakom uppfinningen är att varje molekyl, alltså den sammansättning av atomer som bildar exempelvis salt, vatten eller giftiga ämnen som tagits fram av industrin, har en egen elktromagnetiskprocess. Enklare sagt kan man säga att den har en viss frekvens som den vibrerar i.

Det Hans Giertz har gjort är att pejla in den frekvens som en viss molekyl vibrerar i för att med den apparat han tagit fram skicka in elektromagnetisk strålning, för att störa ut och ha sönder molekylen i sina beståndsdelar.

– Och det gör det möjligt att då bara påverka en viss miljögift eller en viss molekyl utan att påverka andra molekyler.

Det unika med metoden är att den skulle kunna användas i kommunens vattenreningsverk för att ta bort exempelvis miljögiftet PFOS som spritts från tillverkningen av vissa tyger och som finns i exempelvis brandskum. Ett ämne som experter länge trott var i princip omöjligt att bli av med när det väl kommit ut i naturen och som är förmodat cancerframkallande och kan göra det svårare att för oss att få barn.

Pengarna som Hans Geirtz företag fått från Vinnova kommer hjälpa honom att testa metoden i större skala och att efter det att få ut uppfiningen på marknaden.

– Jag tror att intressenterna är kommuner som har hög PFOS-halt i sitt dricksvatten framförallt och sen är det ju faktiskt dem som förorsakat de här skadorna.

Andreas Jennersjö
andreas.jennersjo@sverigesradio.se
016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista