Det är bra kontroll på dricksvattnet i Nyköping, enligt Eva Johansson, livsmedelsinspektör i Nyköping. Foto: Emma Stark

Nyköpings kommun vill ha svar om gifter i grundvattnet

2:43 min

Nyköpings kommun agerar nu efter att P4 Sörmland  rapporterat om cancerframkallande gifter i Larslundsmalmen, där Nyköping och Oxelösund tar sitt kommunala dricksvatten.

Enligt kommunens livsmedelsinspektör Eva Johansson, kommer frågan upp som informationsärende när politikerna i miljönämnden har sitt möte ikväll.

Det blir också en fråga för miljökontoret, som i sin myndighetsutövning kommer att ställa krav på ledningen för det kommunala Vattenverket.

– Vi kommer att fråga dricksvattenproducenten vad de anser att de behöver göra och sedan kommer vi göra en bedömning om vi tycker det verkar tillräckligt eller inte, säger Eva Johansson.

De kommer också att ha kontakt med Livsmedelsverket för att få ordentliga kunskaper om vad det här kan innebära, säger Eva Johansson.

Är du förvånad över att man har hittat cancerframkallande ämnen i det här området?

– Eftersom det här är ett område där det har funnits både jordbruk och industriell verksamhet sedan århundraden tillbaka, så är inte det särskilt förvånande. Det viktiga är ju vad man gör åt det och att det inte hamnar i dricksvattnet.

I morse rapporterade vi om att de cancerframkallande ämnena diklormetan och trikloretan har hittats i nivåer över gällande riktvärden vid två gamla kommunala vattentäkter i Nyköping. Det har också hittats rester av bekämpningsmedel.

Lars-Åke Svensson, vd i Nyköping Oxelösunds Vattenverksförbund sa då att han ser det som särskilt oroande då det gäller vattentäkten vid Väderbrunn, som fortfarande är möjlig för kommunen att använda, även om det inte har hänt de senaste åren.

Hela grundvattenförekomsten föreslås nu få sänkt kemisk status. Nyköping kommer då att ha två grundvattenförekomster med otillfredsställande status, eftersom även grundvattnet i delar av Tystberga innehåller farliga miljögifter, som kommunen renar bort i det kommunala reningsverket.

Hur privata brunnar i området påverkas är inte utrett, men Eva Johansson tycker inte det finns anledning för allmänheten att känna oro.

– Det som är det viktiga när det gäller dricksvatten är vilken vattentäkt man använder och hur man behandlar vattnet, så att man får ett säkert dricksvatten. I Nyköping är det en bra kontroll på dricksvattnet, säger Eva Johansson.

Vad tänker du om faran med gifter i grundvattnet? Vad borde ansvariga göra? Kommentera gärna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista