Risk för en spridning av gifter i enskilda brunnar

1:49 min

Ingen vet idag hur många privata brunnar som tar dricksvatten från grundvattnet i Larslundsmalmen i Nyköping - brunnar som finns i området där cancerframkallande gifter hittats vid ett par mätpunkter.

Enligt SGU:s brunnsarkiv så finns det en handfull brunnar i området, men det är inte hela sanningen. I arkivet finns sällan äldre brunnar med. Det innebär att brunnar som är borrade före år 1976 då lagen om uppgiftsskyldighet kom, och grävda brunnar i ett område oftast inte finns registerarde i SGU: s brunnsarkiv.

– I princip får man väl utgå ifrån att alla de fastigheter som finns i området och som inte är anslutna till det kommunala vattennätet har någon form av enskild vattenförsörjning. Det kan vara gamla fastigheter som har brunnar som är borrade innan 1976 och många som har grävda brunnar, säger Göran Risberg, avdelningschef på Sveriges Geologiska Undersökning.

Enligt SGU så kan det finnas en risk för en spridning av de här gifterna till enskilda brunnar, och enligt Göran Risberg så är sannolikheten större att hitta gifterna i en grävd brunn än i en borrad.

P4 Sörmland rapporterade igår om de cancerframkallande ämnena som hittas i två äldre kommunala vattentäkter. Inga gifter har dock hittats i det kommunala vattnet, men hur det ser ut i  enskilda brunnar är inte klarlagt. Enligt SGU är det nu viktigt att ta reda på.

– Man får titta på var de här brunnarna ligger i förhållande till där man uppmätt halterna och kanske göra en fördjupad grundvatten undersökning för att se om det är en risk för vattenförsörjningen eller inte. Det kanske omfattar ett par prover i de enskilda vattenbrunnarna också.

Socialstyrelsen har idag ett övergripande ansvar gällande enskilda vattentäkter.

– Det finns en anledning för tillsynsmyndigheten som är kommunens miljökontor att utreda det vidare så att man ser hur utbrett problemet är och att man informerar enskilda brunnsägare om problematiken, säger Marianne Löwenhielm.

Är du orolig för din brunn? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista