Niornas betyg både bättre och sämre

Niondeklassarnas betyg i kärnämnena svenska, engelska och matematik försämrades i Strängnäs och Katrineholm höstterminen förra året jämfört med året före. Samtidigt förbättrades betygen för niorna i Eskilstuna och Nyköping. Men på Fröslundaskolan i Eskilstuna klarar knappt hälften behörighetskraven till gymnasiet.

Bara knappt hälften av eleverna i nian på Fröslundaskolan klarar behörighetskraven till gymnasiet. Det beror, enligt kommunen, på låg utbildningsnivå bland föräldrar i området och på att det är många elever med invandrarbakgrund och flyktingar på skolan. De har sämre förutsättningar att klara skolan.

För att komma in på gymnasiet måste en elev vara godkänd i kärnämnena svenska, engelska och matematik. Statistik som Sveriges Radio Sörmland har tagit fram visar att andelen behöriga elever i Katrineholm minskade från 80 till 74 hösten förra året jämfört med hösten 2003. Andelen behöriga niondeklassare i Strängnäs minskade från 84 till 77. I Eskilstuna har betygen förbättrats något - till 76 procent behöriga.

Niondeklassarna på Djurgårdsskolan har på ett år förbättrat betygen kraftigt och i höstas hade hela 91 procent behörighet. En förklaring är att många elever från andra delar av Eskilstuna och som har relativt goda förutsättningar har sökt sig till musikklasserna, en annan är att alla lärare är behöriga, säger rektor Helena Rivel.

En annan förklaring till Djurgårdsskolans framgångar är systemet med förskoleklass till nian, F-9-skola, som gör att skolan kan följa elevens utveckling bättre, säger rektorn Helena Rivel

Niornas betyg höstterminen 2004 jämfört med höstterminen 2003:

(Andelen behöriga till gymnasiet, 2003 års siffror inom parantes)

Eskilstuna: 76 procent (74)

Strängnäs: 77 procent (84)

Nyköping: 82 procent (79)

Katrineholm: 74 (79,5)

Oxelösund: Ramdalsskolan 85 procent (91)

Brevikskolan 87 procent (69)

Trosa: 83 procent (84)

Vingåker: 87 procent (87)

Övriga tre kommuner av de nio i länet har inte kunnat redovisa sina siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".