Simon Ali från Somalidon IF och Björn Wahlström från Eskilstuna bandy. Foto: Susanne Lindkvist Eriksson/Sveriges Radio.
Förmiddag

Eskilstuna kan få ett somaliskt bandylag

1:03 min

Eskilstuna bandysällskap satsar tillsammans med Sisu och den somaliska föreningen Somalidon IF på att rekrytera somalier till bandyn. Målet är ett somaliskt lag i Eskilstuna.

Inspirationen kommer från ett integrationsprojekt i Borlänge bandyklubb. Där har man arbetat med att stärka integrationen mellan invandrare och svenskar och som lett till att 20 somaliska flyktinggrabbar från Borlänge ska utgör Somalias landslag vid VM i januari.

Målet är nu ett somaliskt bandylag i Eskilstuna.

– Jag brinner för att få ett allsvenskt lag i allsvenskan. Den resan är ganska lång. Vi jobbar med att utöka intresset för bandy och för att bryta olika kulturella gränser, säger Simon Ali i den somaliska föreningen i Eskilstuna.

Björn Wahlström, i Eskilstuna bandy hoppas att det ska bildas ett somaliskt bandylag i Eskilstuna.

– Vi hoppas att det blir jättestort och att vi kan fylla på vår ungdomsverksamhet och att vi på sikt kan få full representation i alla åldersklasser, säger han.

Björn Wahlström ser också framför sig ett somaliskt lag som förutom att de spelar med seniorerna spelar i ett eget lag.

– Vi får väl ha som målsättning att någon gång under nästa säsong möta det här Borlängelaget som kommer att åka till VM i januari och ha ett derby på isstadion. Jag tror det kan locka ganska mycket publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista