Klas Lundbergh, miljö och säkerhetschef, SSAB Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

SSAB: Industriavfallet inte farligare än dricksvatten

2:21 min

SSAB i Oxelösund tonar ned hotet mot närmiljön vid den industritipp bolaget vill bygga på en idag orörd del av Brannäshalvön.

Fritidshusägare som är blivande grannar med tippen är oroliga om företaget får tillstånd att byggas.

Men enligt miljö och säkerhetschef Klas Lundbergh, på SSAB i Oxelösund, så är oron obefogad. 

– Våra material har vi gjort väldigt noggranna underökningar på för att titta på hur miljöbelastande de är och de är inte särskilt miljöbelastande, säger Klas Lundbergh.

Enligt honom så finns det ingen grund för den  oro som fritidshusägaren Björn Sundin gett uttryck för.

Sundin håller just nu på med en tillbyggnad av fritidshuset och är en av dem som kommer att bli närmast granne med den planerade tippen.

– Det är klart att det inte är roligt för oss att få en deponi så nära och som kanske dammar och bullrar och förstör miljön runt omkring. Det är ett naturområde som är väldigt uppskattat och fint. Men vi hoppas innerligt att det inte kommer att förstöra hela miljön.

Men enligt Klas Lundbergh så kommer det inte bullra särskilt mycket annat än i början, när tippen anläggs.

Damm och stoftproblem anser han att bolaget har kontroll över. Tippen blir maximalt utbyggd cirka 25 hektar stor och 32 meter hög.

Området där tippen ska anläggas, är enligt bolagets beskrivning jungfruelig mark, ett grönområde  precis utanför strandskyddet vid Ängsviken.

– Vi inskränker inte på våtmarksområdet, förlåt, en liten bit, det är en väldigt begränsad del. Det område som vi tar i anspråk är inte speciellt mycket friluftsliv i.

En fjärdedel av tippen är avsedd för miljöfarligt avfall, hyttsot, som kan innehålla giftet cyanid.

– Det finns risker för att de kan innehålla det, normalt gör det inte det, vi vill till varje pris minimera riskerna, säger Klas Lundbergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista