Fler mätningar ska visa om grundvattnet i Nyköping är giftigt

1:42 min

Länsstyrelsen ska göra fler provtagningar där man tidigare hittat förhöjda halter av cancerframkallande miljögifter ett par kilometer från den kommunala vattentäkten i Nyköping.

Länsstyrelsen ska ta proverna i samarbete med Nyköping-Oxelösunds vattenvårdsförbund. Länsstyrelsen väntar på resultat från ett prov som tagits nyligen, och ska sedan ta fler prover under nästa år.

År 2011 hittades förhöjda halter av ämnena diklormetan och trikloreten och det är orsaken till att Länsstyrelsen vill ändra grundvattenförekomstens kemiska status från god till otillfredsställande. Inga uppföljande mätningar gjordes år 2012.

En provtagning gjordes i somras, och den visade inte på några förhöjda halter av ämnena. Men det är ingen garanti, säger Irene Karlsson Elfgren, länsstyrelsens samordnare i vattenfrågor.

– Man behöver göra uppföljande mätningar flera gånger, säger hon.

Länsstyrelsen och vattenverksförbundet diskuterar nu att försök dela av grundvattenförekomsten så att bara de delar där miljögifterna hittats blir nedklassade. Den del uppströms där den kommunala vattentäkten ligger kan då få behålla klassningen god kemisk status.

Enligt vattenverksförbundet finns det bara en privat brunn i närheten av Väderbrunn, där gifterna hittats, men den som har egen brunn kan höra av sig till länsstyrelsen.

Per Thyrén
per.thyren@sverigesradio.se
016-16 16 45

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista