I marken och i grundvattnet runt Åkers Krutbruk har miljögifter pånytt hittats. Foto: Katarina Wahlström/ P4 Sörmland.

Mark och grundvatten förorenat vid Åkers Krutbruk

Det finns en rad gifter i marken runt det gamla Åkers krutbruk i Åkers styckebruk. Det framgår av en färsk rapport som beställts av Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Undersökningar i marken i det centrala produktionsområdet har gjorts även 2009 och 2011, men nu har utökade och kompletterande undersökningar genomförts.

Undersökningen visar att grundvattnet är påverkat av föroreningar i en stor del av området, med tetrakloreten och trikloreten. De högsta halterna av tetrakloreten hittades i marken vid den tidigare gasmasktillverkningen och de högsta halterna av trikloreten hittades vid det före detta lösningsmedelsförrådet.

Generellt hittades lägre halter av alifater än 2011, men spridning till Rackstaån har inte kunnat bekräftas. Förhöjda halter av klorerade alifater har påvisats i ledningsvattnet som mynnar ut i kanalen nedströms kraftverket.

 Är du orolig för miljögifter i din omgivning? Kommentera här nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".